La oss være ærlige. Frihet til å jobbe fra hvor som helst i verden kommer ikke gratis. Men hvor mye må du egentlig punge ut for å leve ut denne moderne livsstilsdrømmen?

Kostnader kan variere fra «Jeg kan leve som en konge!» til «Hvor er nærmeste nudelbar?» avhengig av hvor du er. I denne artikkelen skal vi bryte ned de faktiske kostnadene ved å være en digital nomade i løpet av 1, 3, og 6 måneder. Vi vil sammenligne Sør-Asia og Europa, to populære destinasjoner for digitale nomader, for å gi deg et mer konkret bilde.

Boende: Ditt Midlertidige «Hjem»

Sør-Asia

I Sør-Asia som Thailand eller Indonesia, tilbyr co-living spaces ikke bare et sted å sove, men også et innebygd samfunn. For rundt $500 i måneden kan du få et rom med aircondition, rask Wi-Fi, og tilgang til et kjøkken og kanskje til og med et lite treningsstudio eller et basseng. Hvis du er ute etter noe mer privat, kan en enkel leilighet koste deg rundt $300, men da må du legge til kostnader for Wi-Fi og andre regninger.

Europa

I Europa er leieprisene høyere, spesielt i populære digitale nomade byer som Barcelona, Berlin, eller Amsterdam. Her vil en måned i et co-living space med alle de samme fordelene som i Sør-Asia sannsynligvis koste deg minst $2000. En privat leilighet i en europeisk hovedstad kan lett koste deg $1500, pluss regninger.


Mat og Drikke: Fra Gatekjøkken til Gourmet

Sør-Asia

I Sør-Asia er mat en av de største fordelene. Du kan spise deilig lokal mat for så lite som $2 per måltid. Selv hvis du går for mer vestlig mat, vil du sjelden betale mer enn $5-10. En kaffe på en lokal kafé kan koste så lite som $1. Så, hvis du lever som en lokal, kan du klare deg med et matbudsjett på så lite som $150-200 per måned.

Flaggermus Asian Streetfood

Europa

I Europa er matbudsjettet en annen historie. En enkel lunsj kan koste deg $10-15, mens en middag på en middels restaurant vil være rundt $20-40 per person. En kaffe på en kafé i Europa vil koste deg minst $3-4. Derfor, forvent å bruke minst $600-800 bare på mat.


Transport: Fra A til B

Sør-Asia

I Sør-Asia er det vanlig å bruke lokale busser, rickshaws, eller til og med sykler for å komme seg rundt. En lokal bussbillett koster ofte mindre enn $1, mens en rickshaw-tur kan være så lav som $2-3. Selv internasjonale flyreiser mellom nærliggende land kan være overraskende rimelige, ofte under $100.

Europa

I Europa vil du sannsynligvis stole mer på offentlig transport som tog og busser, som kan være dyrere. En enkelt togbillett for korte avstander kan koste rundt $5-10, mens lengre turer kan gå opp til $50-100. For internasjonale reiser kan lavprisflyselskaper som Ryanair og EasyJet tilby billetter for så lite som $20-50, men vær forsiktig med ekstra gebyrer.


Kostnader for 3 Måneder: Komfortsonen

Tre måneder gir deg tid til å virkelig slå deg til ro og bli kjent med et sted. Det betyr også at du kan dra nytte av lengre leieavtaler og månedlige rabatter på alt fra boende til co-working spaces.

Boende

 • Sør-Asia: Mange steder tilbyr rabatter for lengre opphold. Du kan forvente å betale rundt $400 per måned hvis du booker for tre måneder, en besparelse på $300 sammenlignet med månedspriser. Med en oppholdstid på 3 måneder kan du ofte få gode avtale på hus med egen hage og svømmebasseng.
 • Europa: Lengre leieavtaler kan også gi deg en bedre avtale i Europa. Du kan forvente å betale rundt $1700 per måned for et tredje måneders opphold, noe som kan spare deg for $900 i løpet av tre måneder.

Mat og Drikke

 • Sør-Asia: Med tre måneder på et sted vil du kanskje begynne å lage mer mat hjemme. Dette kan redusere matbudsjettet ditt til rundt $100-150 per måned.
 • Europa: Med tilgang til et kjøkken kan du også spare på matkostnader i Europa, kanskje redusere det til $400-500 per måned.

Transport

 • Sør-Asia: Hvis du blir på ett sted, vil du spare på transport. Kanskje du til og med leier en scooter for rundt $100 per måned.
 • Europa: Med et månedskort for offentlig transport, vil du sannsynligvis bruke rundt $70-100 per måned, noe som er en liten besparelse fra dagspriser.

Kostnader for 6 Måneder: Røttene Begynner å Feste seg

Seks måneder på et sted – eller flere – gir deg muligheten til å virkelig fordype deg i en kultur. Men det gir også rom for å vurdere om du vil utforske flere steder eller slå deg til ro for en stund. Interessert i å bli en mester i Taekwondo eller utdanne deg til surfeinstruktør? Da er en seksmåneders periode perfekt. Noen kan nok synes at å være så lenge på ett sted strider mot nomade livsstilen, men det kan være deilig å roe ned på ett sted og leve sakte – å virkelig lære et sted å kjenne.

Boende

 • Sør-Asia: Seks måneder på ett sted kan bety at du går for en leilighet, kanskje til og med møblert og gjerne med svømmebasseng. Forvent rundt $300 per måned, en besparelse på $1200 sammenlignet med månedspriser.
 • Europa: Langtidsleie kan koste deg rundt $1500 per måned, noe som kan spare deg $3000 over en periode på seks måneder. I øst-europa på grensen mot asia kan du få langtidsleie til langt under dette også.

Mat og Drikke

 • Sør-Asia: Ved dette tidspunktet har du sikkert funnet dine favorittsteder. Forvent rundt $100 per måned.
 • Europa: Antageligvis har du funnet rimelige spisesteder og butikker, så du kan forvente å bruke rundt $350-400 per måned.

Transport

 • Sør-Asia: Hvis du har bestemt deg for å bli på ett sted, kanskje du går for en motorsykkel? Dette kan koste deg rundt $400-500 for en seks måneders periode.
 • Europa: Offentlig transport vil forblir omtrent det samme, med mindre du også bestemmer deg for interrail eller lignende, noe som kan legge til en ekstra $300-500.

Ekstra Utgifter

 • SIM-kort: Uavhengig av region, forvent å betale rundt $20-30 per måned for et godt dataabonnement.
 • Fornøyelser: Utflukter, pubkvelder, museumsturer – legg til en ekstra $100-200 per måned, avhengig av dine interesser.

Flyreiser til og fra Norge

Når du planlegger ditt digitale nomade-eventyr, er det også viktig å ta hensyn til kostnaden for å komme seg fra Norge til destinasjonen og tilbake igjen. Her er en mer nøyaktig vurdering:

 • Til Sør-Asia: En tur-returbillett fra Norge til et populært reisemål som Bangkok eller Bali kan variere, men du kan forvente å betale mellom $1600-2400. Fordelt over seks måneder, vil dette tilsvare omtrent $260-400 per måned.
 • Til Europa: Prisen på en tur-returbillett fra Norge til en europeisk by kan variere sterkt, men for å gi et estimat kan det koste mellom $400-800. Fordelt over seks måneder, vil dette være mellom $60-130 per måned.

Er Det Verdt Det? Absolutt!

Så der har du det, fra de nødvendige utgiftene til de litt mer skjulte kostnadene av det å være en digital nomade. Selv om det kan virke som mye å ta inn over seg, er det viktig å huske at dette livet gir deg en frihet som er vanskelig å måle i dollar og cent. Eller, i vårt tilfelle, norske kroner. Jeg har oppgitt summene i dollar siden den norske kronen er mildt sagt uforutsigbar i det siste.

Fra muligheten til å arbeide fra paradisiske strender i Sør-Asia til det å bli en del av den pulserende kulturen i en europeisk storby, gir det digitale nomade-livet deg en livserfaring som er uvurderlig. Og la oss være ærlige; det er denne erfaringen som virkelig teller. Kanskje du ender opp med å finne et nytt «hjem» hver sjette måned, eller kanskje du blir en global borger som aldri ser tilbake.

Uansett vil du ikke bare lære nye ferdigheter og utfordre deg selv, men du vil også møte likesinnede fra hele verden, skape minner som varer livet ut, og viktigst av alt, oppdage nye sider ved deg selv.

Så, er det verdt det? Hvis du spør meg, er svaret et rungende ja. Livet er for kort til å ikke gripe muligheten når den byr seg.

Og husk, dette er bare begynnelsen. Det er en hel verden der ute som venter på å bli utforsket, en Wi-Fi-tilkobling av gangen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *