Har du noen gang sittet på et kontor og dagdrømt om å jobbe fra en strand i Thailand, en kafé i Berlin, eller et fjell i Patagonia? Vel, for digitale nomader er dette ikke bare en dagdrøm, men virkelighet. Men vent, hvordan tjener de egentlig penger? Er det virkelig mulig å ha både friheten og råd til å reise verden rundt? Her kommer en oversikt over de 7 vanligste inntektskildene for digitale nomader.


frosk med penger

Fjernarbeid vs. Frilansing

Før vi går inn i de spesifikke jobbene, la oss klargjøre to begreper: fjernarbeid og frilansing. Fjernarbeid betyr at du er ansatt i en bedrift, men du jobber utenfor kontoret. Tenk fast jobb, men uten den daglige pendlingen og de uendelige møtene. Frilansing, derimot, betyr at du jobber på prosjektbasis for ulike kunder. Dette gir deg mer frihet, men også mer usikkerhet. Mens noen heldige sjeler har faste fjernarbeidsjobber med fast lønn, ender de fleste opp i frilansverdenen. La oss utforske hva dette kan innebære.


Frilansjobber (7 ulike kategorier)

Tekstforfatter / Skribent

Å skrive er en av de mest mobile jobbene du kan ha. Alt du trenger er en laptop og en god idé (og kanskje litt kaffe). Tekstforfattere kan jobbe med alt fra blogginnlegg og artikler til markedsføringsmateriale. Plattformer som Fiverr, Upwork og Freelancer er gode steder å starte jakten på kunder. Det må legges til at kunstig intelligens, eller AI som de fleste av oss kaller det, har snudd opp-ned på tekstforfatter yrket. I vertfall når det gjelder tekst til nettsteder. De fleste bedrifter foretrekker nå å la AI verktøy skrive artiklene, og heller bruke mennesker til å gjøre finpussen.

Webdesigner / Grafisk Designer

For de kreativt anlagte, tilbyr web- og grafisk design en utmerket mulighet til å tjene penger mens man reiser. Om du er flink med farger, former, og fonter, kan dette være din billett til et liv på farten.

Programmerer / Utvikler

For de som elsker å kode, er det nærmest uendelige muligheter for fjernarbeid. Enten det er webutvikling, apputvikling, eller software engineering, er etterspørselen enorm. Dette er også en av de best betalte frilansjobbene, så du kan faktisk ha råd til å bo på de stedene du alltid har drømt om. Plattformer som Upwork og GitHub Jobs kan være gode steder å starte. Er du svært dyktig så vil Toptal være et umerket sted for deg å skaffe oppdrag.

Kan du programmering og liker å reise? Hopp i det, du kommer ikke til å angre!

Digitale markedsføringskonsulenter

Dette er for deg som vet hvordan man får en nettside til å rangere høyt på Google, eller hvordan man optimaliserer en Facebook-annonse. Digitale markedsføringskonsulenter kan spesialisere seg i alt fra søkemotoroptimalisering (SEO) til betalt annonsering og e-postmarkedsføring.

Oversetter

Snakker du mer enn ett språk flytende? Oversettelse kan være en utmerket måte å tjene penger på. Det beste er at du kan jobbe fra hvor som helst, og du får brukt dine språkkunnskaper til noe produktivt. Nå brukes AI til mye av denne jobben, men det er fortsatt nødvendig med menneskelig kontroll – i vertfall om du er opptatt av kvalitet. AI er bra på mye, men det glipper en gang i blant.

Fotograf / Videograf

Selv i en digital verden, er det behov for kvalitetsbilder og videoer. Enten det er for sosiale medier, reklame, eller dokumentasjon, kan din evne til å fange øyeblikket bli din inntektskilde. Du kan selge bilder online på en av de mange bildetjenestene eller selge til magaziner, nettaviser og andre innholdsprodusenter.

Andre spesialistområder

Det er også en rekke andre spesialistområder som voice-over arbeid, dataanalyse, og selv virtuelle assistenter. Det finnes en nisje for nesten enhver ferdighet!

Investering

Investering er den magiske kunsten der pengene dine jobber for deg mens du sover (eller surfer, eller hva enn det er du gjør på din eksotiske destinasjon). Men husk, med større risiko kommer større belønning—eller tap. Her er noen av de mest vanlige investeringsalternativene for digitale nomader:

Aksjer

Å investere i aksjemarkedet er litt som å spille et komplekst videospill, bare med ekte penger. Men med riktig strategi og litt flaks kan du se avkastningen vokse over tid. Det er viktig å ha en diversifisert portefølje og å holde seg oppdatert på markedstrender. Mange foretrekker social trading som typisk går ut på at du kopierer handler i aksjer, forex eller annet basert på hva suksessfulle tradere handler selv.

invester i aksjoner som digital nomade

Eiendom

Selv om du ikke har en fast adresse, betyr det ikke at du ikke kan investere i fast eiendom. Mange digitale nomader investerer i eiendommer som de deretter leier ut. Dette gir en stabil månedlig inntekt og kan være en god måte å diversifisere investeringene på. Jeg møtte en amerikansk kvinne som reiste i gjennomsnitt 9 måneder i året og det hadde hun drevet med i 17 år. Hun jobbet som eiendomsmegler, så selv om du ikke eier eiendom selv så kan du selge andres eiendom så lenge du har noen som kan håndtere visningene for deg.

Kryptovaluta

Bitcoin, Ethereum, Dogecoin—velkommen til den ville vesten av investering. Kryptovaluta er risikabelt, men for de som vet hva de gjør (eller har litt flaks), kan avkastningen være astronomisk. Investering i de litt mer stabile kryptovalutaene slik som Bitcon for eksempel kan gi en avkastning på 20-30% årlig. Det kan gi flere hundre prosent også, men det ville jeg nok ikke satset på. Når det gjelder såkalte «shit-coins» altså små, i utgangspunktet ubetydelige, krypto valutaer så kan de fort gå 10.000% opp. Det er gambling, så ikke sats mer enn du tåler å tape.

Avslutning

Så der har du det, en grundig gjennomgang av de 7 vanligste inntektskildene for digitale nomader. Fra frilansing og fjernarbeid til investering, mulighetene er mange og varierte. Husk, den beste inntektskilden for deg avhenger av dine ferdigheter, interesser og risikotoleranse. Men én ting er sikkert: et liv som digital nomade er fullt av eventyr, både på jobb og i fritiden.


Nyttige ressurser

  • Investering: Plattformer som ActiveTrades, Plus500, eToro, Robinhood og Coinbase er nyttige for aksje- og kryptovalutahandel.
  • Frilansmarkeder: Fiverr, Upwork, Freelancer, og Toptal er gode steder for å finne frilansjobber.
  • Fjernarbeid: We Work Remotely og Remote OK er gode nettsteder for å finne fjernarbeidsjobber.
  • Læringsressurser: Bøker som «The 4-Hour Workweek» av Tim Ferriss kan gi deg verdifull innsikt og inspirasjon.

Nå er det bare å pakke kofferten, ta med laptopen, og begi deg ut på ditt neste store eventyr. God reise og lykke til!

LES OGSÅ: Hvordan sjonglere fritid og arbeid som digital nomade og Hva er en digital nomade?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *